Toetreding van Turkije
Achtergrond - 1 december 2005
Tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie zal een besluit worden genomen over toetredingsonderhandelingen met Turkije. Dit is voor veel landen aanleiding om in de politieke arena discussies te voeren over de vraag of Turkije wel bij Europa hoort. Hoe denken Turkse jongeren in Nederland en Duitsland hierover, en verschilt hun mening van de mening van andere allochtone en autochtone leeftijdsgenoten? Zijn de jongeren voor of tegen de toetreding van Turkije?
Voor of tegen
Er zijn aanzienlijke verschillen tussen autochtone, Turkse en andere allochtone jongeren, maar niet tussen Nederland en Duitsland als het gaat om de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Een meerderheid van de Turkse jongeren van rond de 60 procent is voor de toetreding van Turkije. Dat lijkt voor de hand te liggen, want deze jongeren hebben een persoonlijk 'belang' bij de toetreding van Turkije. Toch geeft het aan dat gedacht wordt dat toetreding positief zal zijn voor hun herkomstland.
Er is overigens ook een aanzienlijk deel tegen de toetreding, ongeveer 20 procent van de Turkse jongeren. Dat betekent dat er onder Turkse jongeren meer tegenstanders van de Turkse toetreding zijn dan onder autochtone jongeren, van wie rond de 15 a 18 procent tegen de toetreding is. Andere allochtone jongeren zijn wel aanzienlijk vaker tegen de toetreding van Turkije, rond de 30 procent. In discussies hierover in de klassen die deelnamen aan het onderzoek klonk een aantal keren het verwijt van andere allochtone jongeren dat wanneer Turkije toe zal treden, 'ze dan allemaal hierheen komen en onze banen zullen inpikken'.
Overigens heeft de meerderheid van de autochtone en andere allochtone jongeren geen uitgesproken mening over de toetreding. Ze vinden de toetreding niet goed, maar ook niet erg, of weten niet wat ervan te vinden.
Reacties
Geen reacties aanwezig