De strijd om Lafontainien
Verkiezingen in het Westen van Duitsland

Achtergrond - 14 september 2006

(19 september 2002) Het Saarland is klein. Iets meer dan 800.000 mensen kunnen hier op 22 september hun stem uitbrengen. Dat is minder dan in de stad Keulen. De politici in Berlijn hechten dan ook vooral symbolische waarde aan een overwinning in het Saarland. In 1998 vormde dit immers nog een onneembaar SPD-bolwerk, beheersd door de voormalige minister-president van het Saarland, Oskar Lafontaine. Rode Oskar behaalde hier met 'zijn' SPD meer dan 50 procent van de stemmen.

Angela Merkel is wel op tijd. Knalhard schalt de intro van The Final Countdown door de luidsprekers als ze de zaal binnenkomt. "Zeit für Taten" staat er in grote letters achter het podium. En Merkel laat er geen twijfel over bestaan: Duitsland bungelt op vrijwel elk lijstje onderaan in Europa. De hoge werkloosheid, de lage economische groei, de gebrekkige kwaliteit van het onderwijs. De enige lichtpunten zijn de relatief goede resultaten van enkele CDU/CSU-geleide Länder waaronder natuurlijk het Saarland. De werkloosheid is hier in de afgelopen maanden gedaald en daar mag Peter Müller trots op zijn. Het veelal oudere publiek knikt instemmend mee als Merkel stelt dat iemand die werkt meer moet verdienen dan iemand die niet werkt.

De bijeenkomst verloopt gesmeerd. Afsluitend mag minister-president Müller nog een paar grappen maken een kanselier die met zoveel werklozen kampt en nóg geen grijze haren krijgt, dat kan niet goed zijn. In opperbeste stemming verlaten de tweeduizend toeschouwers de zaal. Maar het is de vraag of dit de CDU aan de overwinning helpt. Volgens de laatste peiling in het Saarland (gepubliceerd op 11 september) krijgt de SPD 44 procent van de stemmen tegen 39 procent voor de CDU. Weliswaar gaf 64 procent van de ondervraagden aan ontevreden te zijn over de rood-groene regering, maar Edmund Stoiber biedt volgens hen geen overtuigend alternatief. 54 procent van de Saarlanders zegt wel achter minister-president Müller te staan. Wellicht krijgen de insiders gelijk en zal hij over vier jaar wel de laatste resten van het bolwerk van Lafontaine kunnen opruimen.

Thomas Gijswijt is promovendus aan de Universiteit van Heidelberg en verricht onderzoek naar de transatlantische betrekkingen in de periode 1957-1966.

InfoSaarland:

Saarland

Uitslag verkiezingen '98:

CDU
SPD
Grüne
PDS
FDP



31,8%
52,4%
5,5%
1,0
4,7

Uitslag Landtagswahl '99:

CDU
SPD
Grüne
FDP
Overig

 

45,5%
44,4%
3,2%
2,6%
4,3%

Demografisch:

Jongerenquotum (onder 18)
Ouderenquotum (boven 60)
Buitenlanders
Werkloosheidsqoutum

 

17,4%
33,4%
8,3%
9,6%

Bron: www.statistik.saarland.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger