Ad Melkert over de SPD

Achtergrond - 14 september 2006

27 augustus 2002

Ad Melkert

PvdA
Voormalig lijsttrekker
en beoogd executive director
bij de Wereldbank in Washington



Voelt u zich verbonden met de SPD?
De PvdA voelt zich van oudsher zeer verbonden met de SPD. In en vanaf het ontstaan van de internationale sociaal-democratie heeft de SPD een leidende rol gespeeld in ideeën- en machtsvorming. Nadat eind jaren vijftig de SPD zich met haar Godesberger Programm tot een pragmatisch vooruitstrevende, Europees georiënteerde koers had bekend, bestaat tot op de dag van vandaag tussen beide partijen een hoge mate aan overeenstemming over de toekomst van Europa. Hoofddoelstelling daarbij is de versterking van de economische kracht, sociale grondslag en internationale rechtsorde. Deze doelen worden gediend door zowel verbreding als verdieping van de Europese Unie.

Bestaan er samenwerkingsverbanden tussen PvdA en SPD?
De belangrijkste vormen van samenwerking vinden plaats in de Partij van Europese Socialisten en Sociaal-democraten (PES) en binnen de socialistische fractie in het Europees Parlement. Daarnaast bestaan er vele bilaterale contacten op ad hoc basis en worden wederzijds de partijcongressen bijgewoond. In de grensregios zijn de contacten tussen lokale afdelingen over de grenzen heen soms intensief.

Waar liggen inhoudelijke overeenkomsten tussen Duitse en Nederlandse sociaal-democraten?In hoeverre verschilt het profiel van Duitse en Nederlandse sociaal-democraten?
Belangrijke overeenkomsten liggen in de overtuiging dat de samenleving het beste is gediend met een evenwichtige verbinding tussen economische kracht en sociale rechtvaardigheid. Daarvoor is een sterke publieke sector nodig om toegankelijkheid en kwaliteit van voorzieningen voor iedereen zeker te stellen. Beide partijen hebben door de jaren heen de hoogste voorrang gegeven aan een actief werkgelegenheidsbeleid. Daarnaast is de uitgesproken keuze voor internationaal engagement een belangrijk punt van overeenstemming geworden nu in de laatste jaren onder Schröder, Fischer en Scharping de Duitse rol aanzienlijk meer is geprofileerd.

Wat kan de PvdA van de SPD leren?
Voor de PvdA zijn vooral van belang:

  • de leidende rol van de SPD in de toekomstige vormgeving van de Europese Unie
  • de wijze waarop de integratie van het voormalige Oost-Duitsland verloopt (mede met het oog op de aanstaande uitbreiding van de Unie)
  • de betrekkingen met Midden- en Oost-Europa en Rusland
  • de omvorming naar een technologische hoogwaardige economie

Wat kan de SPD van de PvdA leren?
De PvdA kan voor de SPD vooral betekenis hebben op het punt van:

  • modernisering van de publieke sector (de combinatie van keuzevrijheid en solidariteit)
  • flexibilisering van economie en arbeidsmarkt met inbegrip van de terugdringing van langdurige werkloosheid
  • de voorwaarden voor een moderne overlegeconomie, ook in Europees verband
  • samenwerking en modernisering van de krijgsmacht, ook in Europees verband.

Hoe heeft de regering-Schröder het gedaan de afgelopen vier jaar?
Bij alle terughoudendheid die een stem van buiten past kan in ieder geval worden gewezen op een energieke aanpak van de werkloosheid (waarvan de resultaten zijn gehinderd door een onverwacht sterk teruggelopen conjunctuur), een solide budgettair beleid en grensverleggende besluiten over Duitse deelname aan internationale vredesoperaties.

Wat is het grootste probleem in Duitsland dat de nieuwe regering moet aanpakken?
De grote opgaven (blijven) de economische en sociale integratie van het voormalige Oost-Duitsland, de opvang van asielzoekers en immigranten en de aanpassing van het vennootschaps- en arbeidsrecht aan de eisen van de (internationale) tijd. Daarnaast zal op Duitsland de zware taak rusten om een leidende rol te vervullen in de verwerking van de gevolgen van de uitbreiding van de Europese Unie.

Rechts staat momenteel in Europa op winst. Bent u van mening dat ook bij de verkiezingen in Duitsland een verschuiving naar rechts plaats zal vinden?

Dat zou geen recht doen aan het bewezen vermogen van de regering-Schröder Duitsland en Europa op een economisch en sociaal evenwichtige koers te houden. De kiezersbeweging in een aantal Europese landen waaronder ook in Nederland houden ons voorlopig wel gevangen tussen hoop en vrees.

Uw prognose voor de uitslag van 22 september?
Hoop.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger