Nederlandse politici over hun Duitse zusterpartij
Achtergrond - 14 september 2006
Uiteraard volgt ook politiek Den Haag de Duitse verkiezingen. Aangezien de twee landen op talrijke gebieden nauw samenwerken zijn de politieke en economische ontwikkelingen in Duitsland van groot belang voor Nederland. Bovendien is de Duitse regering een gewichtige speler op het Europese parket en daarom een voor Nederland niet onbelangrijke bondgenoot.
Hoe kijken Nederlandse politici aan tegen hun Duitse collega's? Niet elke Nederlandse partij heeft een Duitse tegenhanger: de PDS is een Duits fenomeen, de Nederlandse partijen D66 en de LPF hebben op hun beurt geen equivalent in Duitsland. De grote stromingen zoals sociaal-democraten, christen-democraten, liberalen en groenen zijn daarentegen in beide landen vertegenwoordigd maar hebben een specifiek Duits of Nederlands profiel. Voelen Nederlandse politici zich verbonden met hun Duitse zusterpartij? Wordt er samengewerkt? Zien ze vooral overeenkomsten of ook verschillen? Wat is hun prognose voor 22 september?
De redactie vroeg vier prominente Nederlandse politici naar hun relatie met hun Duitse zusterpartij en hun blik op de Duitse politiek. Tot aan de verkiezingen komt elke week een andere Nederlandse politicus aan het woord. Ad Melkert geeft de aftrap.
Ad Melkert
Maxime Verhagen
Farah Karimi
Frits Bolkestein
Reacties
Geen reacties aanwezig