Duitslandweb logo Duitslandweb

Overstromingen Duitsland hebben meer dan 160 levens gekost

Kort nieuws - 19 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het dodental van de overstromingen in Duitsland is maandag verder opgelopen. Meer dan 160 mensen zijn om het leven gekomen door de watermassa's die alles op hun weg meesleurden. Zondag bezocht kanselier Angela Merkel de getroffen stadjes in de Eifel. "Surreële, spookachtige beelden", zei Merkel.

De meeste slachtoffers vielen in het district Ahrweiler in Rijnland-Palts. Daar kwamen volgens de politie 117 mensen om het leven en raakten 749 mensen gewond. Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. In Noordrijn-Westfalen, ten zuiden van Keulen, zijn 46 mensen om het leven gekomen en bij de overstromingen van zaterdag in Beieren verloor een persoon het leven. Honderden vermisten zijn inmiddels door de politie gevonden. Veel mensen waren dagenlang onbereikbaar omdat telefoonlijnen, elektriciteit en het mobiele netwerk was uitgevallen.

Inmiddels is de regen gestopt en zakt het water op de meeste plaatsen snel. Ook bij de Steinbachstuwdam bij Euskirchen is het gevaar geweken. Autoriteiten hadden daar dit weekeinde omliggende dorpen geëvacueerd omdat de dam dreigde te bezwijken. In Erftstadt-Blessem is de situatie volgens de autoriteiten nog wel gevaarlijk. Daar heeft een aardverschuiving bij een kiezelgroeve meerdere huizen en een deel van de burcht doen instorten. De bodem is daar nog instabiel, aldus een bestuurder.

De Deutsche Bahn meldde dat 600 kilometer spoorweg beschadigd is, en ongeveer 80 stations. Het intercity-verkeer (Fernverkehr) is grotendeels hersteld, maar regionale treinen rijden slechts beperkt. Volgens minister van Verkeer Andreas Scheuer is het nog te vroeg om de omvang van de schade aan het wegennet in te schatten. Om een indicatie van de omvang te geven zei hij dat 20 van de 35 bruggen over de Ahr zijn verwoest.

Zondag heeft kanselier Merkel het rampgebied rond de rivier de Ahr in Rijnland-Palts bezocht. Ze zag de voorheen idyllische dorpen met eeuwenoude vakwerkhuizen, die nu in een grote ravage zijn veranderd, zoals Schuld en Adenau. Samen met deelstaatpremier Malu Dreyer zegde ze de bewoners financiële hulp toe. Ze zei vastbesloten te zijn dit natuurgeweld tegen te gaan, op de korte- en lange termijn. "De politiek moet meer rekening houden met de natuur en het klimaat dan in de laatste jaren het geval was", aldus Merkel. De bondsregering en de deelstaat werken samen om "de wereld stap voor stap weer in orde te brengen in deze prachtige omgeving". Eerder zegde minister van Financiën Scholz al 300 miljoen euro aan noodhulp toe en een wederopbouwfonds.

Maandag bezoekt minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer de hulpverleners van de rampenbestrijding Technisches Hilfswerk (THW), die de Steinbachstuwdam hebben gestabiliseerd. Daarna bezoekt hij een ziekenhuis in Bad Neuenahr-Ahrweiler in Rijnland-Palts, waar het THW een zuiveringsinstallatie voor drinkwater heeft aangelegd. Seehofer is na Scholz, Steinmeier en Merkel de vierde vertegenwoordiger uit Berlijn in het gebied. Zo laat de centrale overheid zien dat de deelstaten niet alleen staan in deze monsterklus. Lees meer bij Tagesschau

Kritiek en schuldvraag

In de eerste commentaren na de ramp constateerden media en politici eensgezind dat de catastrofe samenhangt met klimaatverandering. Voor de schuldvraag vinden velen het nog te vroeg, al wordt al wel bericht dat niet alle mensen tijdig waren gewaarschuwd.

Duitsland heeft niet zoals Nederland een luchtalarm dat overal afgaat in geval van een ramp. Er loopt al een project om de sirenes weer overal te installeren, maar dat is een zaak van lange adem.  Wel wordt gewaarschuwd via apps als de Nina-app en Katwarn, maar die heeft lang niet iedereen op z'n telefoon. Gemeenten en districten bepalen zelf of en hoe ze waarschuwen.

De Deutsche Wetterdienst, vergelijkbaar met het Nederlandse KNMI, heeft vanaf vorige week maandag gewaarschuwd voor extreme regenval en langdurige regen in de getroffen regio's, laat de dienst maandag weten. De deelstaat heeft deze waarschuwingen naar eigen zeggen doorgegeven aan de lagere overheden. Het Bundesamt für Bevölkerungsschutz und Katastrophenhilfe (BBK) zegt dat de landelijke structuur goed heeft gewerkt, maar dat lokale overheden en burgers niet altijd adequaat hebben gereageerd. Rondrijden met luidsprekerwagens bleek effectief, maar dat gebeurde niet overal. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger