Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis

Achtergrond - 12 december 2022 - Auteur: Wiebke Pittlik

‘You’ll never walk alone’, was de leus die kanselier Scholz deze zomer meegaf aan de steunmaatregelen en lastenverlichting voor burgers in de energiecrisis. “Niemand wordt alleen gelaten met zijn problemen”, beloofde Scholz. En: “We zullen alles doen zodat de burgers door deze moeilijke tijd komen.” De sociaaldemocraat deed ook een beroep op de solidariteit, en riep op elkaar te helpen. De regering stelde 200 miljard beschikbaar en kondigde maatregel na maatregel aan. Dit zijn de belangrijkste:

Duitsland sleept burgers door de energiecrisis
© European Union, 2022

Prijsplafonds gas en stroom

Vanaf maart 2023 geldt voor gas en stroom een prijsplafond; de Gaspreisbremse. Tachtig procent van het jaarverbruik (gebaseerd op het vorige jaar) wordt tegen gereduceerd tarief aangeboden aan consumenten en ondernemers: 12 cent bruto per kilowattuur. Het prijsplafond geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023 en tot 30 april 2024. Voor de industrie geldt een maximale prijs van 7 cent netto per kilowattuur voor 70 procent van het verbruik.

Ook voor elektriciteit komt vanaf maart een prijsplafond, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2023. Verbruikers en kleine ondernemingen gaan maximaal 40 cent bruto per kilowattuur betalen over 80 procent van hun verbruik. Industriebedrijven betalen 13 cent netto per kilowattuur over 70 procent van hun verbruik. Voor huishoudens en bedrijven of organisaties die door de energieprijzen in grote problemen komen, geldt een regeling voor schrijnende gevallen. In oktober is de btw op gas van 19 procent naar 7 procent gegaan.

Eenmalige tegemoetkomingen

Werknemers kregen in september eenmalig 300 euro als tegemoetkoming in de hoge energiekosten. Ontvangers van huursubsidie krijgen als alleenstaande 270 euro en als stel 350 euro extra bijdrage aan de stookkosten. Studenten krijgen een stookkostenbijdrage van 230 euro. In december 2022 krijgen gepensioneerden 300 euro extra pensioenuitkering als compensatie voor de hoge energieprijzen. Studenten krijgen 200 euro. Dit geldt ook voor internationale studenten.

‘De staat betaalt je rekening in december’

Huishoudens met een gascontract of stadsverwarming hoeven het termijnbedrag van december niet te betalen. De staat betaalt alle voorschotbedragen van deze maand. De regeling geldt ook voor bedrijven mits die minder dan 1,5 miljoen kilowattuur per jaar verbruiken en voor zorginstellingen, kinderdagverblijven en sociale werkplaatsen.

Eerdere maatregelen

Afgelopen zomer heeft de Duitse regering ook al voor 30 miljard euro aan maatregelen genomen. Automobilisten profiteerden van de Tankrabatt, korting op brandstof, en het regionale openbaar vervoer was drie maanden lang voor 9 euro per maand te gebruiken. De kinderbijslag is verhoogd en om gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen werd ook het kindgebonden budget, de Kinderzuschlag, verhoogd. De heffing waarmee de opwekking van duurzame energie wordt gestimuleerd, de EEG-Umlage, is sinds juli 2022 komen te vervallen, een maatregel waarvan alle gebruikers profiteren. Vanaf 1 januari wordt de EEG-Umlage helemaal afgeschaft, zoals afgelopen voorjaar al was besloten.

Polderoverleg

Om verdere lastenverlichting te organiseren heeft Scholz een soort polderoverleg in het leven geroepen, om met werkgevers, vakbonden en wetenschappelijke adviseurs af te stemmen: een zogenoemde Konzertierte Aktion. Het overleg heeft tot doel banen, arbeidsproductiviteit en salarissen veilig te stellen. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld belastingvrije toeslagen uitkeren aan hun werknemers.

Reacties

Wouter - 7 januari 2023 18:13

Hoe zit het met de 300 euro uitkering voor nl gepensioneerden, hun pensioen komt uit nl.

Reageer
Margaretha - 22 december 2022 10:34

Waarom krijgen wij nerderlanders na 20 jaar hier wonen .elk jaar belasting aangifte gedaan .geen 300 euro ?
Ook wij zitten in de kou ....

Reageer
anna Margaretha - 27 december 2022 11:24

We hebben 2 x 190 euro gekregen.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Drieluik Duitse energietransitie

Drieluik Duitse energietransitie

Van bruinkoolmijn tot warmtepomp - Hoe Duitsland fossiele brandstoffen achter zich wil laten.


Lees meer

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

Duitsland wil nog niet zonder bruinkool

In het Roergebied wordt nog bruinkool gewonnen. Hoe past dat in de energietransitie?


Lees meer

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg dringt de auto terug

Hamburg wil de uitstoot door het autoverkeer terugdringen.


Lees meer

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

'Verplichte' warmtepomp verhit de gemoederen

Hebben alle Duitsers straks een warmtepomp om hun huis te verwarmen?


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger