Artikelen

Nieuwe Bondsdag komt samen

Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Vier weken na de verkiezingen is vandaag de Bondsdag, het Duitse parlement, voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeengekomen. Met ruime meerderheid heeft zij Norbert Lammert (CDU) als voorzitter gekozen. Inmiddels zijn gisteren de coalitieonderhandelingen tussen de CDU/CSU en SPD begonnen.

Lees meer

De geloofwaardigheid van de politiek

Achtergrond - 18 oktober 2005
(18 oktober 2005) Hoe kunnen politici het vertrouwen van de burger herwinnen? Over deze vraag spraken Duitse en Nederlandse jongeren, deskundigen en politici tijdens de achtste Duits-Nederlandse Conferentie. In een openhartige atmosfeer wisselden deze groepen hun ideeën uit, waarbij nationaliteit vaak nauwelijks een rol bleek te spelen.

Lees meer

Loeren op elkaar

Achtergrond - 17 oktober 2005
(17 oktober 2005) In het Amsterdamse Persmuseum is afgelopen vrijdag de tentoonstelling ‘Altijd op de loer’ van start gegaan. De expositie toont een overzicht van Nederlandse politieke prenten over Duitsland sinds het ontstaan van de staat in 1871. De titel suggereert dat de 135 jaar Duits-Nederlandse verhoudingen, zoals die althans in de karikaturen tot uitdrukking komen, kunnen worden gekenmerkt als de Nederlandse angst voor het altijd op de loer liggende Duitse gevaar. Niet voor niets toont het tentoonstellingsaffiche een Nederlandse boer naast een Duitse Wehrmachtssoldaat. Maar is het niet veel eerder Nederland dat altijd op Duitsland aan het loeren is?

Lees meer

CDU/CSU stelt ministersploeg voor 

Achtergrond - 17 oktober 2005
(17 oktober 2005) Angela Merkel stelt vandaag, voor het begin van de eerste coalitiebesprekingen tussen CDU/CSU en SPD, haar ministersploeg voor. Zij is "omgeven door mannen met eigen machtspretenties", aldus Spiegel Online. De benoemingen hebben opnieuw tot onenigehid tussen Merkel en Stoiber geleid.

Lees meer

Ministersbenoemingen CDU/CSU moeizaam

Achtergrond - 14 oktober 2005
(14 oktober 2005) CDU en CSU zijn het nog niet eens over de namen van ministers die zij willen benoemen. Terwijl SPD-voorzitter Müntefering gisteren al zijn ministersteam bekend kon maken, hebben de christen-democraten het een stuk moeilijker. Vast staat dat de CSU maar twee posten krijgt. Dat betekent dat er in Beieren een strijd ontstaat over de opvolging van Edmund Stoiber.

Lees meer

SPD maakt namen ministers bekend

Achtergrond - 13 oktober 2005
De post van minister van Milieu gaat naar Sigmar Gabriel (1959). Hij was minister-president…

Lees meer

De catastrofe van de Duitse eenheid

Boeken - 13 oktober 2005
(13 oktober 2005) Na 'Deutschland, Der Abstieg eines Superstars' van Gabor Steingart en 'Wir sind kein Volk' van Wolfgang Herles verscheen binnen korte tijd een derde boek met bijzonder kritische blik op Duitsland. In 'Supergau Deutsche Einheit' schetst Uwe Müller een niets ontziend beeld van de desolate sociaal-economische toestand in de voormalige DDR, ook na vijftien jaar vereniging en bijna 1,4 biljoen euro subsidie voor de Aufbau Ost.

Lees meer

Mannschaft in malaise

Achtergrond - 13 oktober 2005
(13 oktober 2005) Jürgen Klinsmann, de bondscoach van het Duitse nationale voetbalelftal, heeft veel kritiek te verduren gehad na de verloren wedstrijd tegen Turkije, afgelopen zaterdag. Zelfs Franz Beckenbauer, die in Duitsland een status geniet als Johan Cruijff in Nederland, kon het niet laten om Klinsmann van ‘advies’ te voorzien. Gisterenavond speelde de Mannschaft een matige wedstrijd tegen China. Het Duitse elftal won met 1-0, maar werd desondanks uitgefloten door het ontevreden Hamburgse publiek.

Lees meer

Strateeg, charmeur, speler

Achtergrond - 12 oktober 2005
(12 oktober 2005) Met de grote coalitie in het vooruitzicht komt een eind aan het tijdperk-Gerhard Schröder. Hij ziet voor zichzelf geen rol weggelegd als minister onder de nieuwe kanselier Angela Merkel (CDU/CSU). Dat liet hij dinsdag indirect weten tijdens een persconferentie. De man die zeven jaar lang het gezicht was van Duitsland houdt zich sinds maandag opvallend op de vlakte.

Lees meer

Niet té veel macht voor Merkel

Achtergrond - 11 oktober 2005
(11 oktober 2005) Angela Merkel (CDU) heeft de eerste slag gewonnen en is de komende vier jaar bondskanselier. Die functie verleent haar de zogenaamde Richtlinienkompetenz, de macht om de grote lijnen van het kabinet uit te stippelen. Coalitiegenoten Franz Müntefering (SPD) en Edmund Stoiber (CSU) vinden dat Merkel geen gebruik zou moeten maken van dit recht, dat in een grote coalitie “niet realistisch” zou zijn.

Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger