Conservatieven met profileringsdrang
CDU/CSU
Achtergrond - 29 juni 2009
De Christlich Demokratische Union (CDU) verdedigt deze verkiezingen haar plaats in het centrum van de macht. Op landelijk niveau gaan de christen-democraten van bondskanselier Merkel traditiegetrouw een lijstverbinding aan met de meer behoudende Beierse zusterpartij Christlich Soziale Union (CSU). Voornaamste doel: een regering met de liberale FDP.
Vier jaar geleden nam Angela Merkel het bondskanselierschap over van de sociaaldemocraat Gerhard Schröder. Maar een klinkende overwinning op de SPD haalde de CDU in 2005 niet. Omdat andere coalities getalsmatig niet mogelijk waren, ontstond de zogenaamde Grote Coalitie tussen de twee volkspartijen.
Grote Coalitie
De samenwerking tussen de twee middenpartijen verliep niet altijd even soepel. Doordat beide partijen het politieke midden bedienen, kunnen zij zich in een Grote Coalitie zich minder scherp profileren, ondanks de grote verschillenen tussen de christen- en sociaaldemocraten.
De CDU is van huis uit een behoudende partij die met Konrad Adenauer (1949-1963) en Helmut Kohl (1982-1998) illustere regeringsleiders leverde. Met Merkel bracht de partij de eerste vrouwelijke bondskanselier uit de Duitse geschiedenis voort.
Op economisch vlak zet de CDU zich in voor een sociale markteconomie. De christendemocraten zetten zwaar in op economische groei, werkgelegenheid en veiligheid.
Om deze doelen te bereiken, werkt de CDU nauw samen met werkgevers en werknemers. Hoewel de partij nadrukkelijk een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van de burger, staat de CDU geen nachtwakersstaat voor met een grotendeels afzijdige overheid op het gebied van sociaal-economische vraagstukken.
Rentmeester
De CDU werpt zich graag op als rentmeester van de Duitse staatskas. De christen-democraten willen de staatsschuld zoveel mogelijk binnen de perken houden en werven normaal gesproken geen kiezers met beloftes tot algemene belastingverlagingen.
Door de huidige economische crisis, lijkt de partij over haar eigen schaduw heen te moeten springen. Nadat zusterpartij CSU en de door de CDU gewenste coalitiepartner FDP meermaals opriepen tot lastenverlichting, lijkt Merkels fractie toch overstag te gaan.
Confessionele inslag
Het grote onderscheid met andere partijen, is de confessionele inslag van de CDU. De partij profileert zich als een algemeen christelijke partij waarin zowel katholieke als protestantse stromingen zich moeten herkennen. Dit blijkt onder meer uit de nadruk op gezinswaarden en de zeer kritische omgang met ethische thema’s als abortus en euthanasie.
Het conservatieve profiel de partij blijkt ook uit het Europese beleid. De CDU is een pro-Europese partij die nadrukkelijk een Europese Grondwet nastreeft. Maar de eventuele toetreding van een islamitisch land als Turkije, gaat de christendemocraten te ver.
Streng veiligheidbeleid
Binnen de eigen grenzen profileert de CDU zich met een streng veiligheidsbeleid. Zo is de partij voorstander van de binnenlandse inzet van het federale leger bij acute noodsituaties. Dit thema ligt in de Duitse politiek erg gevoelig. Volgens critici wil de CDU hiermee het geweldsmonopolie van de overheid, ook tegenover de eigen burgers, aanzienlijk uitbreiden.
Ook de net aangenomen anti-terreurwetten komen uit de koker van de christendemocraten. Zo loodste de CDU-minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble vorig jaar de omstreden BKA-wet door het parlement. Deze wet maakt het voor de federale recherche mogelijk computers te doorzoeken en afluisterapparatuur te plaatsen.
Met de zwaartepunten op economie en veiligheid denkt de CDU het beste te kunnen samenwerken in een zwart-gele coalitie met de FDP. Maar de peilingen van de laatste maanden voorzien vooralsnog in een hernieuwd verstandshuwelijk met de SPD.
Zie ook:
Verkiezingsprogramma CDU (PDF)
Website zusterpartij CSU
Kernpunten CDU (PDF)
CDU-tv op You Tube (diverse video's)
Afbeelding:
tillwe, flickr.com
Lees meer over 'Politiek':
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
CDU’er Merz op koers om kanselier te worden
De CDU/CSU maakt een goede kans de verkiezingen in 2025 te winnen. Daarmee is de conservatieve Merz een serieuze kanselierskandidaat.
Reacties
Geen reacties aanwezig