Fundgrube: Gesamtdeutsche Mannschaft
Columns - 4 augustus 2016 - Auteur: Redactie DuitslandwebFundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief. Dit keer over de Gesamtdeutsche Mannschaft, waarmee het gedeelde Duitsland aan de Olympische Spelen meedeed.
Duitsland stuurt dit jaar 449 sporters naar de Olympische Zomerspelen, die vrijdag in Brazilië beginnen. Het is de zevende keer dat het verenigde Duitsland aan de Zomerspelen meedoet. Maar ook in de jaren dat Duitsland was verdeeld, was er een periode dat Oost- en West-Duitsland met een Gesamtdeutsche Mannschaft naar de Spelen gingen.
1956-1964: Gesamtdeutsche Mannschaft
Het IOC besloot in 1951 tot toelating van het West-Duitse Olympisch Comité. De BRD was daarom bij de Spelen van 1952 in Helsinki. Het comité van de DDR werd pas in 1955 toegelaten, maar alleen onder de voorwaarde dat beide Duitslanden samen in één team deelnamen aan de Spelen van 1956 in Melbourne. De DDR stemde in met die voorwaarde. Zij hoopte dat deelname aan de Olympische Spelen het internationale isolement kon doorbreken. De DDR werd in die jaren door veel landen nog niet officieel erkend.
De deelname van de eerste Gesamtdeutsche Mannschaft verliep soepel: de BRD en DDR konden op sportief vlak samenwerken. In 1959 ontstond voor het eerst strijd over het gemeenschappelijke team. In dat jaar kreeg de DDR een eigen staatsvlag en ontstond er onenigheid over onder welke vlag het team naar de komende Spelen moest gaan. Een compromis volgde: een zwart-rood-gele vlag met vijf witte olympische ringen. Ook het volkslied was een compromis: tijdens het uitreiken van de medailles werd ‘Ode an die Freude’ uit Beethovens negende symfonie gespeeld. Lees verder
Lees meer:
Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname
Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'
Nederlandse atlete trainde in doping-staat DDR
Kogelstootster Els van Noorduijn trainde in de jaren 60 in de DDR. Dat het regime toen zijn dopingsysteem opbouwde, hoorde ze pas veel later.
Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis
Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.
EK 2024: Duitse voetbalwoorden
Wil je het Duitse EK-nieuws en de commentatoren volgen? Hier de opvallendste Duitse voetbalwoorden.
Reacties
Geen reacties aanwezig