Duitslandweb logo Duitslandweb

Fundgrube: Gesamtdeutsche Mannschaft

Columns - 4 augustus 2016 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Fundgrube is het mooie Duitse woord voor 'rijke bron'. Ons Duitslandweb-archief is zo'n bron. Omdat het Duitsland Instituut Amsterdam 20 jaar bestaat, duiken we regelmatig een pareltje op uit dit archief. Dit keer over de Gesamtdeutsche Mannschaft, waarmee het gedeelde Duitsland aan de Olympische Spelen meedeed.

Fundgrube: Gesamtdeutsche Mannschaft
© wikimedia commons
Vlag van de Gesamtdeutsche Mannschaft

Duitsland stuurt dit jaar 449 sporters naar de Olympische Zomerspelen, die vrijdag in Brazilië beginnen. Het is de zevende keer dat het verenigde Duitsland aan de Zomerspelen meedoet. Maar ook in de jaren dat Duitsland was verdeeld, was er een periode dat Oost- en West-Duitsland met een Gesamtdeutsche Mannschaft naar de Spelen gingen.

1956-1964: Gesamtdeutsche Mannschaft

Het IOC besloot in 1951 tot toelating van het West-Duitse Olympisch Comité. De BRD was daarom bij de Spelen van 1952 in Helsinki. Het comité van de DDR werd pas in 1955 toegelaten, maar alleen onder de voorwaarde dat beide Duitslanden samen in één team deelnamen aan de Spelen van 1956 in Melbourne. De DDR stemde in met die voorwaarde. Zij hoopte dat deelname aan de Olympische Spelen het internationale isolement kon doorbreken. De DDR werd in die jaren door veel landen nog niet officieel erkend.

De deelname van de eerste Gesamtdeutsche Mannschaft verliep soepel: de BRD en DDR konden op sportief vlak samenwerken. In 1959 ontstond voor het eerst strijd over het gemeenschappelijke team. In dat jaar kreeg de DDR een eigen staatsvlag en ontstond er onenigheid over onder welke vlag het team naar de komende Spelen moest gaan. Een compromis volgde: een zwart-rood-gele vlag met vijf witte olympische ringen. Ook het volkslied was een compromis: tijdens het uitreiken van de medailles werd ‘Ode an die Freude’ uit Beethovens negende symfonie gespeeld. Lees verder

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger