ARD komt met thema-avond naar aanleiding van #metoo
Kort nieuws - 8 november 2017 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe ARD heeft vanavond een thema-avond over 'seksuele intimidatie, leugens en vooroordelen', mede naar aanleiding van het #metoo-debat.
De ARD zendt eerst het tv-drama 'Meine fremde Freundin' uit, daarna volgt de talkshow van Sandra Maischberger met als thema: 'Männer unter Generalverdacht?'
In de tv-film gaat het om een man die ten onrechte door zijn vriendin wordt beschuldigd van verkrachting en in de gevangenis terecht komt. Aanleiding voor de regionale zender NDR (onderdeel van de ARD) om de film te maken, was het debat over alledaags seksisme in Duitsland dat in 2013 ontstond door de hashtag #aufschrei. Op twitter kwam toen een stroom aan verhalen en ervaringen los over seksistisch gedrag op de werkvloer en in het dagelijks leven. De NDR wilde een extra facet aan de discussie toevoegen door het ook te hebben over mensen die ten onrechte worden beschuldigd. Het was niet gepland dat de film juist nu wordt uitgezonden tijdens het #metoo-debat - waarin het gaat om de verhalen van slachtoffers van seksueel ongepast gedrag.
De film is ook geïnspireerd door de zaak-Kachelmann, een Duitse weerman die in 2010 door zijn ex-vriendin werd beschuldigd van verkrachting. In 2011 werd hij vrijgesproken. De zaak hield de gemoederen in Duitsland destijds flink bezig. In 2015 werd uitgeverij Springer veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding omdat Springer-krant Bild onwaarheden over de beschuldiging en het proces had geschreven en daarmee de persoonlijkheidsrechten van de bekende weerman had geschaad.
Maischberger praat na de tv-film over in haar talkshow over o.a. de vragen waar seksisme begint, wanneer het strafbaar is en waarom waarheidsvinding in dit soort gevallen in de rechtbank zo moeilijk is. Lees meer bij tagesspiegel.de en ARD.de
Overigens bleek eerder deze week uit een peiling dat slechts 1 procent van de Duitsers het debat over seksisme belangrijk vindt. De aandacht gaat veel meer uit naar de coalitie-onderhandelingen. Dat is opvallend omdat in Duitsland eerder wel een breed seksismedebat is gevoerd. In 2013 beschuldigde een Stern-journaliste FDP-fractievoorzitter Rainer Brüderle ervan ongepaste opmerkingen tegen haar te hebben gemaakt, waarna ze zelf door een aantal hooggeplaatste liberalen werd zwartgemaakt. En een andere journaliste schreef over seksisme in de Piratenpartei. Dat leidde tot #aufschrei op twitter, waarna de discussie werd gevoerd in kranten en op tv. In juni 2013 was #aufschrei de eerste hashtag die de gerenommeerde Duitse mediaprijs Grimme Online Award won, mede omdat de twitteractie “voor een nieuwe visie op alledaags seksisme” had gezorgd.
In 2015 bleek uit onderzoek dat seksisme op de werkvloer in Duitsland wijdverbreid is. Ook daar werd in Duitse media veel aandacht aan besteed en het onderzoek was aanleiding voor een speciale campagne. De hashtag #metoo verspreidde zich in oktober over de hele wereld nadat beschuldigingen van seksueel misbruik tegen de Amerikaanse producent Harvey Weinstein bekend werden. Lees meer op Duitslandweb
Lees meer over 'Maatschappij':
Zingende oma’s in opstand tegen extreemrechts
Tienduizenden Duitse senioren sloten zich aan bij de Omas gegen Rechts. In Hamburg zingen ze in koor tegen de AfD
Aanslag Maagdenburg overschaduwt Duits kerstfeest
Na de aanslag op de kerstmarkt in Maagdenburg wordt gezocht naar fouten in het systeem.
Een uitgestoken hand naar rechts-extremisten
Fabian werkt bij EXIT en helpt neonazi's die dat milieu willen verlaten. Hij treedt naar buiten ondanks bedreigingen. Serie Burgermoed #2.
Monsterproces groep-Reuß vordert gestaag
Twee jaar geleden werd een groep gearresteerd die een staatsgreep wilde plegen. In de processen worden veel details bekend.
Reacties
Geen reacties aanwezig