
Chronologie november 1989
Van veertig jaar DDR tot de val van de Muur
Achtergrond - 28 juli 2009
9 november 1989 -
8 november 1989 - Een nieuw geformeerde partijtop treedt aan. Het niet betrekken van de bevolking bij deze formatie roept heftige reacties op. De protestbeweging Neues Forum wordt officieel erkend als politieke partij.
7 november 1989 - Vandaag treedt het hoogste partijorgaan van de SED, het Politburo, af. Burgers durven voor het eerst te demonstreren voor het gebouw van het Zentralkomitee van de SED, de plek waar het Politburo zijn vergaderingen houdt.
6 november 1989 - Terwijl overal in het land demonstraties plaatsvinden en Tsjechoslowakije wordt overspoeld met Oost-Duitse vluchtelingen, herdenkt de SED-top in Berlijn de Russische Oktoberrevolutie van 6 november 1917.
5 november 1989 - De vluchtelingenstroom uit de DDR neemt alleen maar toe. Dit weekend hebben tienduizenden Oost-Duitsers hun land verlaten in de hoop in het Westen een nieuwe toekomst te kunnen opbouwen.
4 november 1989 - In Berlijn vindt de grootste demonstratie uit de DDR-geschiedenis plaats. Er gaan ongeveer een miljoen mensen de straat op. De in 1976 uitgezette Oost-Duitse protestzanger Wolf Biermann wordt de toegang tot Oost-Berlijn geweigerd.
3 november 1989 - In Dresden worden drie burgers veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van twee jaar en drie maanden tot vier jaar, in verband met hun bijdrage aan protesten van begin oktober. Enkele partijkopstukken, waaronder Minister van Staatsveiligheid Erich Mielke, treden af.
2 november 1989 - De vluchtelingenstroom naar Praag blijft groeien. Leden van protestbeweging Neues Forum hebben overleg met vertegenwoordigers van de SED en de geheime dienst, de Stasi.
1 november 1989 - De oostgrens van de DDR, sinds begin september gesloten, is weer open. Oost-Duitsers kunnen nu naar Tsjechoslowakije vluchten. Hiervan wordt onmiddellijk en massaal gebruik gemaakt. Opnieuw vinden vandaag vele demonstraties plaats.
Lees meer over 'Geschiedenis':

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'
Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.

Herdenken: dilemma's en discussies
Een selectie van onze artikelen over herdenken in Nederland en Duitsland.

Tag der Befreiung: Russen niet welkom
De inval van Rusland in Oekraïne overschaduwt en verdeelt de WOII-herdenkingen in Duitsland.

Tijdlijn Rote Armee Fraktion
In mei 1972 pleegde de RAF voor het eerst een reeks aanslagen. Lees hoe de terreurbeweging Duitsland decennialang in zijn greep hield.
Reacties
Geen reacties aanwezig