Duitslandweb logo Duitslandweb

Chronologie oktober
Van veertig jaar DDR tot de val van de Muur

Achtergrond - 28 juli 2009

29 oktober 1989

27 oktober 1989 - Gevangenen die vanwege een vluchtpoging naar het Westen opgesloten zitten krijgen amnestie. Velen weigeren dit echter onder het motto 'liever gevangen in een cel dan gevangen in de DDR'.

26 oktober 1989 - In Dresden eist de burgerprotestbeweging Gruppe der 20 tijdens een gemeenteraadsvergadering om vrije verkiezingen. In dezelfde stad vindt vandaag een demonstratie plaats waarin honderdduizend mensen meelopen.

25 oktober 1989 - Op zijn eerste officiële dag als voorzitter van de staatsraad ontvangt Krenz de West-Duitse politicus Wolfgang Mischnik. Minister van Staatsveiligheid (Stasi) Erich Mielke kondigt een verhoogde staat van paraatheid aan voor zijn troepen.

Egon Krenz bij zijn installatie als voorzitter van de Staatsraad, 24 oktober 1989. Rechts naast hem voorzitter van de Volkskammer Horst Sindermann. Afb: wikipedia.org

24 oktober 1989 - Egon Krenz wordt door de Volkskammer officieel geïnstalleerd als voorzitter van de Staatsraad. Dit gaat niet zonder slag of stoot. In verschillende steden vinden demonstraties voor vrije verkiezingen plaats.

23 oktober 1989 - Terwijl in Leipzig de grootste Montagsdemo tot nu toe plaatsvindt, geven verschillende oppositiegroeperingen in Berlijn hun eerste persconferentie.

22 oktober 1989 - Voor het eerst vinden in Leipzig officiële gesprekken plaats tussen burgers en partijtop. Bij het wereldkampioenschap turnen hebben de Oost-Duitsers succes met een zilveren en een gouden medaille.

21 oktober 1989 - Zowel de vluchtelingenstroom als de protesten blijven groeien. Oost-Duitse burgers lijken bijzonder weinig vertrouwen te hebben in de hervormingen die door de regering beloofd zijn.

20 oktober 1989 - Ondanks door de SED aangekondigde hervormingen minderen de protesten niet. Sinds vandaag is het voorheen verboden tijdschrift Sputnik weer te krijgen.

19 oktober 1989 - In de Oost-Duitse media wordt nauwelijks aandacht besteed aan het aftreden van Honecker. Krenz kondigt zijn nieuwe, gematigd progressieve politiek aan met de woorden "Wir werden eine Wende einleiten".

18 oktober 1989 - Secretaris-generaal van de SED Erich Honecker treedt af om plaats te maken voor Egon Krenz. Honecker, sinds 1971 de belangrijkste man van de DDR, stapt niet vrijwillig op. Door de progressievere Krenz is hem verzet tegen hervormingen verweten.

17 oktober 1989 - In de officiële staatskrant van de SED, Neues Deutschland, worden voor het eerst de Montagsdemonstrationen in Leipzig genoemd. Op televisie ontkent de SED-top de gewelddadigheden tegen demonstranten, die wel degelijk plaats hebben gevonden.

16 oktober 1989 - In de Montagsdemo te Leipzig lopen meer dan honderdduizend mensen mee. Leuzen als 'wir sind das Volk', 'Pressefreiheit' en 'Gorbi' worden veelvuldig gehoord. Wederom wordt er van hogerhand niet ingegrepen.

15 oktober 1989 - In de Gethsemanekirche in de Oost-Berlijnse wijk Prenzlauer Berg duurt het stille protest dat op 2 oktober begonnen is nog altijd voort. Mensen bidden en steken kaarsen op tijdens het protest dat Mahnwache wordt genoemd.

14 oktober 1989 - Vandaag passeert de vijftigduizendste Oost-Duitse vluchteling de Duits-Hongaarse grens. In Berlijn wordt de tweede bijeenkomst van protestbeweging Neues Forum gehouden.

13 oktober 1989 - De vluchtelingenstroom van Oost-Duitsers naar Hongarije blijft groeien. Protesterende burgers die gearrzijn gearresteerd tijdens de festiviteiten van het veertigjarig bestaan van de DDR worden vrijgelaten.

12 oktober 1989 - Het Oost-Duitse regime lijkt bereid te zijn een dialoog met het opstandige volk aan te gaan. DDR-burgers die naar Hongarije zijn gevlucht worden per bus naar West-Duitsland gebracht.

11 oktober 1989 - Honderden mensen ondertekenen het manifest van protestbeweging Neues Forum. De SED-top geeft op televisie voor het eerst toe dat Oost-Duitsers massaal de Hongaarse grens oversteken. Via de West-Duitse ambassade aldaar hopen ze naar de Bondsrepubliek te kunnen doorreizen.

10 oktober 1989 - Terwijl de partijleiding van de SED vandaag een vergadering ingelast heeft over de penibele situatie in de DDR, wordt in de Oost-Duitse media gezwegen over de onrust in het land. In het Westen wordt langzamerhand duidelijk wat er gaande is in de DDR.

Viering van het veertigjarig bestaan van de DDR in Oost-Berlijn, 7 oktober 1989. Afb: wikipedia.org

9 oktober 1989 - In Leipzig gaan in aansluiting op verschillende kerkdiensten maar liefst zeventigduizend mensen de straat op om te protesteren tegen het Oost-Duitse regime. De politie grijpt bij deze zogenaamde Montagsdemo niet in. De SED-top geeft vooralsnog geen reactie.

8 oktober 1989 - In Berlijn en Dresden vinden grootschalige protesten plaats tegen het regime. Met geweld worden deze uit elkaar geslagen. In Dresden wordt burgerprotestbeweging Gruppe der 20 opgericht en is de burgemeester van deze stad bereid met de deelnemers in gesprek te gaan.

7 oktober 1989 - Met grote militaire parades viert de partijtop van de SED in aanwezigheid van onder andere Sovjetleider Michaïl Gorbatsjov het veertigjarig bestaan van de DDR. In de straten van Oost-Berlijn draaien pro-Gorbatsjov protesten uit op een veldslag met de politie.

Reacties

Jack van den Burg - 2 maart 2021 11:47

Naast "Chronik der Wende" is het ook ontzettend mooi om te lezen hoe het zo ook allemaal ontstaan is in Leipzig, in de Nikolaikerk. Het schitterend relaas, het boek van dominee Christian Führer is zeer aanbevelenswaardig. Ik hou ontzettend veel van Duitsland en zie de vereniging van BRD en DDR als een zegen. Ook al zullen verstokte socialisten graag weer verlangen naar de sociaal-economische dictatuur die ze destijds konden uitoefenen.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Een andere 9 november

Een andere 9 november

9 november stond dit jaar in het teken van het geweld tegen Joden in 1938. De val van de Muur verdween naar de achtergrond, merkte columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

9 november: veel grote geschiedenis op één dag

Vandaag 100 jaar geleden mislukte Hitlers couppoging in München. 85 jaar geleden vernielden de nazi's in Duitsland talloze synagogen en joodse bedrijven.


Lees meer

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Historikerstreit 2.0: Hoe uniek was de Holocaust?

Was de Holocaust uniek of kun je die met andere genocides vergelijken? Daarover spreken historici in de podcast 'Historikerstreit 2.0'


Lees meer

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Conferentie: Hoe Duitse geschiedschrijving verandert

Historicus Helmut Walser Smith geeft donderdag een lezing tijdens de conferentie ‘The Future of German History’ in Amsterdam.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger