'Duitsland nu kritischer ten opzichte van Turkije
Panel Europa
Achtergrond - 27 september 2009
Dat de FDP in plaats van de SPD straks meeregeert, leidt tot een andere opstelling van Duitsland in Europa. Dat menen de deskundigen die zondagavond in den Haag aanschuiven bij de discussie over Duitsland in Europees perspectief.
Hans van Baalen
Voor Europa maakt de winst van de FDP echt verschil, zegt Hans van Baalen, europarlementariër voor de VVD. "We hebben in onze fractie tien FDP'ers, die worden nu nog belangrijker. We hebben nu een direct lijntje naar Berlijn."
"Met Westerwelle op Buitenlandse Zaken verwacht ik dat Duitsland zich sterker pro-NAVO opstelt en het taboe op kernenergie verdwijnt. Daarnaast zal het land zal kritischer zijn over toetreding van Turkije"
Ben Bot
Ben Bot, oud-minister van Buitenlandse Zaken en eerste Nederlandse ambassadeur in de DDR, is blij met de uitslag. "We moeten zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken, ik hoop dat deze coalitie daartoe meer mogelijkheden schept. Toen ik minister werd ben ik gelijk naar Duitsland gegaan. Mijn advies aan het kabinet is om Westerwelle (die naar verwachting minister van Buitenlandse Zaken wordt, red.) direct uit te nodigen."
Bot denkt dat Duitsland zich met de FDP in de regering harder zal opstellen tegenover Rusland. Maar dat Merkel kanselier blijft, is goed nieuws voor Europa, meent Bot. "De Duitsers weten goed hoe je zowel het Westen als het Oosten moet bedienen. Merkel kent de Russen beter dan wie ook. Onderhandelen met de Russen moet met the carrot and the de stick. Je moet ze een wortel voorhouden, maar ook soms op hun rug slaan. Anders lopen ze over je heen. Voor West-Europa is het goed dat Duitsland een leider heeft die heeft geleefd en gewerkt in een communistisch regime."
Ook voor Nederland is het volgens Bot ook gunstig dat Merkel doorgaat als kanselier. "Merkel en Balkenende kennen elkaar goed, ze kunnen goed met elkaar opschieten."
Paul Schnabel
Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau, is benieuwd hoe de FDP het zal doen in de regering. "De tijd dat de FDP in Duitsland regeerde, ligt ver achter ons. De partij heeft een slechte periode achter de rug, ze komt nu terug met nieuwe mensen. Partijleider Westerwelle werd gezien als een paljas, maar hij probeert zich de laatste tijd duidelijk serieus te profileren."
Ook Schnabel heeft een advies aan de Nederlandse regering. "We moeten ons realiseren dat we één van de negen buurlanden zijn voor Duitsland. Door de machtsverschuiving van Bonn naar Berlijn is onze positie decentraler geworden. We moeten er zelf harder aan trekken. Den Haag moet vooral de samenwerking met de deelstaten niet vergeten, dat gebeurt nog wel eens."
Lees meer over 'Politiek':
Die Linke vecht voor laatste kans
Drie oude boegbeelden van Die Linke vechten voor het voortsbestaan van de partij. De socialisten staan er voor de verkiezingen in februari slecht voor.
Podcast Achtung: Regeringscrisis
Na de breuk van het kabinet-Scholz maken de Duitse partijen zich op voor de verkiezingsstrijd. De redactie blikt daar in deze podcast op vooruit.
Duitsland op 23 februari naar de stembus
Door de breuk van kabinet-Scholz vinden in Duitsland vervroegd verkiezingen plaats. Naar verwachting zijn die op 23 februari.
Duitsland stevent af op vervroegde verkiezingen
Met het ontslag van minister Lindner heeft Scholz het voortijdige einde ingeluid van zijn coalitie.
Reacties
Geen reacties aanwezig