Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 maart 2023 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste regels en reisregels, dat regelmatig wordt bijgewerkt. Geactualiseerd op 7 april 2023.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 01-02-2023

Reisregels algemeen: 

Alle landelijke coronamaatregelen zijn voorbij in Duitsland.
Op 2 februari 2023 is de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer in heel Duitsland afgeschaft. Sinds 
1 maart 2023 hoefden medewerkers in de gezondheidszorg en bewoners van zorginstellingen geen masker meer te dragen. En sinds 7 april 2023 hoeven ook bezoekers aan zorginstellingen en artsenpraktijken geen mondkapje meer op.

Een aantal deelstaten (o.a. Beieren en Saksen-Anhalt) had de mondkapjesplicht al eerder voor het streekvervoer afgeschaft. Nu hoeven reizigers in de andere deelstaten en in het landelijke, interregionale vervoer (intercitytreinen, flixbussen) ook geen mondkapje meer te dragen. In het vliegverkeer gold sinds 1 oktober 2022 geen mondkapjesplicht meer. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid

Sinds 1 maart geldt voor ziekenhuizen en zorginstellingen geen testplicht meer. Bewoners, medewerkers en bezoekers hoeven ook geen masker meer te dragen. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid

Bij inreizen vanuit het buitenland is momenteel geen coronabewijs nodig, staat in de inreisverordening. Ook aanmelden en quarantaine is niet nodig. Lees meer bij het Duitse ministerie van Gezondheid. Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt.

Ga direct naar:

Welke reisregels gelden voor Duitsland?

De Nachweispflicht - de plicht voor iedereen ouder dan 12 jaar om een coronabewijs te hebben bij inreizengold tot 1 juni 2022. Momenteel geldt die niet meer. Nederland is al sinds 3 maart 2022 geen hoogrisicogebied meer voor Duitsland. De aanmeld- en quarantaineplicht is daarmee vervallen.

Zie voor meer informatie ook het Bundesgesundheitsministeriumde FAQ van de Bundesregierung en het RKI 

Over de Duitse Nachweispflicht:  

De  3G-regel bij inreizen geldt niet meer. 

- Vaccinatiebewijs
Als vaccinatiebewijs (Impfnachweis) geldt in Duitsland een digitaal of papieren bewijs in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans van een volledige vaccinatie. Vanaf 1 oktober 2022 geldt iemand pas na drie vaccinaties (dus twee inentingen plus een booster) als volledig gevaccineerd, of na twee inentingen en een bewijs van doorgemaakte coronabesmettingSinds 1 juni 2022 accepteert Duitsland ook de vaccins van buiten de EU, mits ze door de WHO erkend zijn.

Lees meer over de vereisten voor een vaccinatiebewijs in de infectieziektenwet.

- Herstelbewijs
Als herstelbewijs (Genesenennachweis) geldt in Duitsland een papieren of digitaal bewijs van een doorgemaakte corona-infectie in het Duits, Engels, Frans, Italiaans of Spaans. Het bewijs van de infectie moet minimaal 28 dagen en maximaal 90 dagen oud zijn. Lees meer bij de FAQ's van het ministerie van Gezondheid

 Wie zich heeft laten vaccineren met Johnson & Johnson, in Nederland bekend als Janssen, moet na minstens vier weken een tweede vaccinatie met een mRNA-vaccin zoals Moderna of Biontech/Pfizer krijgen. Pas een derde vaccinatie geldt als boostervaccinatie (Auffrischimpfung in het Duits). 

De internationale QR-code in de coronacheck-app wordt in Duitsland geaccepteerd. U kunt ook op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met uw DigiD. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt in Duitsland ook het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort, geaccepteerd. 
Zie voor meer info ook Rijksoverheid.nl
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Voor wie Duitsland binnenkomt uit een virusvariantengebied gelden strengere regels, zoals een aanmeld- en soms ook een quarantaineplicht. Lees meer 
Als het niet lukt om aan te melden via Einreiseanmeldung.de, kunt u ook een formulier uitprinten en invullen. Dit formulier is ook in het Engels beschikbaar. U moet dit op verzoek tonen aan de autoriteiten als u daarom wordt gevraagd.

De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Welke reisregels gelden voor Nederland?

Nederland hanteert als reisadvies voor Duitsland kleurcode groen. Dat betekent dat er geen bijzondere veiligheidsrisico's zijn. Lees hier meer over de regels voor inreizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info

 

Bij specifieke vragen kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter. Het RKI heeft een handige tool waarmee u op basis van postcode of plaatsnaam de gegevens van het Gesundheitsamt kunt zoeken. 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland zijn de meeste coronamaatregelen op 20 maart 2022 komen te vervallen. 
Op 2 februari 2023 is de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer afgeschaft. Zowel in het regionale als in het landelijke, interregionale vervoer (intercitytreinen, flixbussen) hoeven reizigers geen mondkapje meer te dragen. 
Sinds 1 maart geldt voor ziekenhuizen en zorginstellingen geen testplicht meer. Bewoners en medewerkers van zorginstellingen hoeven sindsdien ook geen masker meer te dragen, maar voor bezoekers van artsenpraktijken, klinieken en verzorgingshuizen gold tot 7 april nog wel een FFP2-mondkapjesplicht. Deze plicht is op 7 april 2023 vervallen.

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december 2020 begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde kanselier Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen.  

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. De Epidemie-Fall is op 25 november 2021 afgelopen. Daarom is het Infektionsschutzgesetz in november 2021 aangepast, om de belangrijkste coronamaatregelen van een nieuwe wettelijke basis te voorzien. De wet is ook daarvoor en daarna verschillende keren aangepast, in maart 2022 werden de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Per 1 oktober 2022 geldt een vernieuwde Infectieziektenwet.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede en de derde coronagolf, die in het najaar van 2020 en het begin van 2021 kwamen, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen waren gevaccineerd en er veel met sneltests werd getest, daalde het aantal besmettingen in Duitsland in het voorjaar van 2021 flink en werden steeds meer versoepelingen mogelijk. In het najaar van 2021 stegen de besmettingscijfers weer flink en werden strengere maatregelen weer van kracht. In het voorjaar van 2022 kwamen er weer versoepelingen.

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

Thomas - 28 juli 2021 20:02

Goedeavond,
Ik wil 19 augustus een dagje naar berlijn.
Wat zijn voor mij de regeltjes op een rij en hoe zit het met testen en quarantaine?
Ps: ik ben niet gevaccineerd

Reageer
Wiebke Pittlik Thomas - 29 juli 2021 11:27

De regels op een rij staan hierboven ;-)
Als Nederland dan nog steeds geldt als hoogincidentiegebied kunt u niet een dagje naar Berlijn, want er geldt een quarantaineplicht bij aankomst. Ook moet u testen voor u Duitsland inreist. Groet, de redactie

Hendrik van Bergen Thomas - 28 juli 2021 20:09

Wij hebben 2 weken vakantie gehad in Oostenrijk en zouden graag met tussenstop (1 overnachting) in Duitsland terug naar Nederland.
Wij zijn gevaccineerd.
Moet ik de overnachting melden?

Brenda - 28 juli 2021 19:50

Wij zouden graag naar de zus van mijn man willen en neven en nichtje.. oma nemen wij mee.
Een baby van 1 jaar en een zoon van 9 jaar.
Op verschillende site staat als je op familie bezoeken gaat dat je dan niet in quarantaine hoeft. ? Volwassen allemaal gevaccineerd trouwdens..
En een andere site staat weer niet langer dan 72 verblijft. Ik weet het niet meer

Reageer
Erik - 28 juli 2021 19:31

Veel onduidelijkheid en uiteindelijk is een vakantie niet te doen met kinderen die nog niet zijn ingeënt! Quarantaine hoe dan ook verplicht…, of weet iemand hoe dit anders zou kunnen?
Fijn dat Europa 1 lijn trekt!!! Kinderen zijn toch geen risico groep?
Reisbureau en reisverzekering doet moeilijk met annuleren, inboeken of geld terug…
Is de verwachting dat het weer snel aangepast wordt?

Reageer
Wiebke Pittlik Erik - 29 juli 2021 11:30

Duitsland heeft deze maatregelen genomen omdat het aantal besmettingen in Nederland zo hoog is dat toeristen uit Nederland een te groot risico vormen. Groet, de redactie

Ellen Cabboort - 28 juli 2021 18:25

hoi
ik heb pcr test 72 uur geldig, moet ik dan binnen die 72 uur duitsland weer uit zijn of kan ik daar 24 uur bij optellen?

Reageer
Wiebke Pittlik Ellen Cabboort - 29 juli 2021 11:31

Behalve testplicht geldt er ook een quarantaineplicht. Ik begrijp uw vraag daarom niet. Groet, de redactie

Ruben - 28 juli 2021 17:52

Weten jullie wat de quarantaine in DE inhoudt? Wordt je dan in een hotel gestopt of zo of hoe gaat dan in zijn werk? En wat volstaat als bewijs dat je binnen 24 uur weer weggaat?

Reageer
Wiebke Pittlik Ruben - 29 juli 2021 11:34

U gaat in quarantaine in uw eigen verblijf en mag niet naar buiten en geen bezoek ontvangen. Dit kan door het plaatselijke Gesundheitsamt worden gecontroleerd. De 24 uur geldt alleen voor grensverkeer, u moet kunnen aantonen dat u onder die regeling valt, maar welk bewijs daarvoor wordt geaccepteerd is ons niet bekend. Groet, de redactie

Lisanne - 28 juli 2021 16:56

Hoi,
Kan iemand mij helpen:
Mijn vriend en ik vliegen vrijdagochtend terug van Italië naar Duitsland.
Mijn vriend heeft 1 vaccinatie, moet hij ook nog een negatieve testuitslag laten zien?

Groetjes

Reageer
Wiebke Pittlik Lisanne - 28 juli 2021 17:34

Ja, wie niet volledig is gevaccineerd, mag niet zonder test aan boord van een vliegtuig naar Duitsland. Groet, de redactie

Tom - 28 juli 2021 15:49

Mag een taxi in duitsland op het moment 3 passagiers vervoeren?

Reageer
Wiebke Pittlik Tom - 28 juli 2021 17:20

Ja, met mondkapje. Groet, de redactie

Michiel - 28 juli 2021 14:02

@redactie, wij gaan voor we naar Duitsland gaan eerst 2 weken naar Belgie, daarna rijden wij door. Volgens de regels hoeven we dan meen ik geen quarantaine of zelfs registratie te doen van onze reis daar wij minimaal 10 dagen niet in risicogebied geweest zijn. Wij komen dan als 'verdacht' NL nummerbord duitsland binnenrijden en zou verwachten dat wij even veel gecontroleerd worden als iemand rechtstreeks uit Nederland. Enig idee of je als nederlander je Belgie-termijn moet kunnen aantonen?

Reageer
Wiebke Pittlik Michiel - 28 juli 2021 17:22

Dat weten wij niet, maar ik zou voor de zekerheid een bewijs van het verblijf (bvb boeking of rekening) in België meenemen. Groet, de redactie

Branny - 28 juli 2021 14:01

Wij gaan zondag 1 augustus met 2 gevaccineerde en 1 eerste prik van Kroatië naar Nederland.
Kunnen we in Duitsland overnachten?

Reageer
Wiebke Pittlik Branny - 28 juli 2021 17:33

Volgens de info op Nederlandwereldwijd.nl niet. Volgens onze interpretatie van de regels ook niet. Transit/doorreis is zonder overnachting. Groet, de redactie

Marieke - 28 juli 2021 13:41

Op de website nederlandwereldwijd.nl staat dat de quarantaineplicht voor kinderen vanaf 6 jaar geldt, hierboven lees ik dat het geldt voor kinderen vanaf 0 jaar. De website van het Duitste ministerie vind ik onoverzichtelijk en de teksten heel lastig leesbaar, maar daar vind ik geen gestelde leeftijd. Het is mij nu onduidelijk wat er klopt, moeten mijn kinderen onder de 6 jaar nu wel of niet in quarantaine als ik een week in Duitsland op vakantie wil? Wie kan mij helpen?

Reageer
Erik Marieke - 28 juli 2021 19:07

Klopt net aangepast. Wij hadden ook contact gehad.
Veel onduidelijkheid en uiteindelijk is een vakantie niet te doen met kinderen die nog niet zijn ingeënt!
Fijn dat Europa 1 lijn trekt!!! Kinderen zijn toch geen risico groep?
Reisbureaus en reisverzekering doet moeilijk met annuleren of geld terug…
Is de verwachting dat het weer snel aangepast wordt?

Wiebke Pittlik Marieke - 28 juli 2021 17:25

Ik heb hierover vanmorgen nog contact gehad met een woordvoerder van buitenlandse zaken. Die gaf aan dat de quarantaine inderdaad voor alle leeftijden geldt, had de ambassade laten weten. Ze zouden de tekst bij Nederlandwereldwijd.nl aanpassen. Ik zie dat dat zojuist is gebeurd. Groet, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger