Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz wil Rusland bij nieuwe vredesconferentie

Kort nieuws - 9 september 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Scholz wil een vredesconferentie over de oorlog in Oekraïne waaraan ook Rusland deelneemt. Dat zei hij zondag in een interview op de publieke zender ZDF. De Oekraïense president Zelensky is het daarmee eens, aldus Scholz. Zelensky en Scholz spraken elkaar vrijdag in Frankfurt.

Scholz vindt "dat nu het moment is waarop we ook moeten discussiëren over hoe we vanuit deze oorlogssituatie sneller tot vrede komen", zei hij zondag in het ZDF-interview (v.a. 19 min.). "Er komt in ieder geval een nieuwe vredesconferentie en de president en ik zijn het erover eens dat Rusland daarbij moet zijn." Een tijdstip voor zo'n bijeenkomst noemde de kanselier niet.

In juni vond in Zwitserland een eerste vredesconferentie plaats, waaraan 90 landen deelnamen. Rusland was daar niet bij. Meerdere deelnemers, onder wie Scholz, hebben toen gezegd dat Rusland een volgende keer wel aanwezig moet zijn. Zelensky zei in juni dat vredesbesprekingen met Rusland kunnen beginnen als Rusland zijn troepen uit Oekraïne heeft teruggetrokken. Onder die voorwaarden zal Rusland niet aan gesprekken meedoen, melden Duitse media.

Mogelijk spelen bij Scholz' voorstel ook binnenlandse motieven een rol, aldus Deutschlandfunk Kultur. Bij de deelstaatverkiezingen in Thüringen en Saksen op 1 september hebben de AfD en de BSW flink gewonnen. Deze partijen zijn allebei voor vredesonderhandelingen met Rusland.

Vanuit de CDU klinkt kritiek op een vredesconferentie met Rusland erbij. Scholz wil zich voordoen als vredeskanselier, zegt CDU-buitenlanddeskundige Kiesewetter. "Maar hij verergert de situatie voor Oekraïne en verzwakt op die manier de Europese en de Duitse veiligheid." 

Zelensky was vrijdag in Duitsland. In Ramstein, de Amerikaanse luchtmachtbasis in Duitsland, was hij voor het eerst aanwezig bij een overleg van de internationale Oekraïne-contactgroep, waarin NAVO- en EU-landen zijn vertegenwoordigd. Hij pleitte daar voor de inzet van langeafstandsraketten op Russisch grondgebied. In Frankfurt sprak hij met Scholz. De kanselier verzekerde de Oekraïne opnieuw van Duitse steun "zolang het nodig is". Zelensky bedankte Scholz voor de steun en voor de toezegging van nog meer luchtafweer. Duitsland heeft Oekraïne 12 pantserhouwitsers toegezegd, ter waarde van 150 miljoen euro. Langeafstandsraketten wil Duitsland niet leveren. Lees meer bij Deutschlandfunk, Tagesschau en ZDF Heute

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Duitsland en de wereld':

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

5 vragen over Duitsland en het conflict in het Midden-Oosten

Waarom voelt Duitsland een speciale verplichting voor Israël? En hoe gaat Duitsland om met pro-Palestijns protest?


Lees meer

De Duitse staatsraison

De Duitse staatsraison

De aanval van Hamas op Israël zorgt in Duitsland voor extra grote innerlijke verwarring, ziet Merlijn Schoonenboom in Berlijn.


Lees meer

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Duitsland en China zoeken in Berlijn toenadering

Kanselier Scholz ontving China's premier Li Qiang voor kabinetsoverleg, in de hoop de gespannen relatie tussen beide landen te verbeteren.


Lees meer

Wachten op een Chinastrategie

Wachten op een Chinastrategie

De afhankelijkheid van China is een achilleshiel van de Duitse economie. De bondsregering moet snel met een China-strategie komen, aldus econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger