Duitslandweb logo Duitslandweb

25 jaar val van de Muur: Activiteiten in Duitsland
Overzicht van de festiviteiten

Achtergrond - 9 september 2014

Met duizenden lichtgevende ballonnen herdenkt Berlijn op 9 november de val van de Muur. Als die worden losgelaten, valt de Muur niet, maar stijgt die ten hemel. Duitsland staat, ook in steden als Leipzig, op veel manieren stil bij de val van de Muur. Een selectie van de activiteiten.

25 jaar val van de Muur: Activiteiten in Duitsland
© Kulturprojekte Berlin/Christoph Bauder
Duizenden lichtgevende ballonnen markeren in november de route van de Muur.

Officiële evenementen op 9 november

Berlijn: Lichtgrenze
Duizenden lichtgevende ballonnen markeren in het weekend van 7, 8 en 9 november de route van de Muur in de binnenstad van Berlijn. Op de avond van 9 november worden de met helium gevulde ballonnen op centrale plekken in Berlijn op feestelijke wijze losgelaten, zodat de ‘Muur’ dit keer niet valt, maar ten hemel stijgt. Ook op die dag vormt een menselijke keten deze route van ruim 12 kilometer om de dimensies van de Muur nog eens te benadrukken. 
Locatie: de route van de Lichtgrenze ligt tussen de Bornholmer Straße en de Oberbaumbrücke, en loopt onder meer langs de Mauer-Gedenkstätte bij de Bernauer Straße, de Brandenburger Tor , Potsdamer Platz en Checkpoint Charlie.
Data: 7, 8 en 9 november
Lees meer >>

Evenementen in Berlijn

Symposia/concerten: ‘Ich schweige nicht – das Jürgen-Fuchs-Project’ 
De schrijver en psycholoog Jürgen Fuchs was een van de bekendste Oost-Duitse dissidenten. In 1976 zat hij 9 maanden in de Stasi-gevangenis, waarna hij als staatsvijand naar West-Berlijn werd gedeporteerd. Hij bleef zich tot na 1989 actief inzetten voor het openbaar maken van de misdaden van de Oost-Duitse geheime dienst de Stasi. Aan de hand van zijn teksten en gedichten organiseert het Havemann-Gesellschaft diverse symposia en concerten door heel Duitsland.
Data en locaties: van 3 tot 20 oktober in Berlijn, op 9 oktober in Leipzig, 15 en 16 oktober in Jena, 4 en 5 november in Hamburg, 9 en 10 november in Dresden.
Lees meer >>

Geteilte Kulturlandschaft: Garten – Grenze – Garten
In Berlijn-Brandenburg werd dwars door de historische tuinen van Sacrow, Babelsberg en de Neuer Garten in 1961 de Muur gebouwd. De stukken groen maakten plaats voor beton, wachttorens en hekken. In de jaren negentig werden zij pas weer in ere hersteld en geplaatst op de Werelderfgoedlijst. In de tuinen is uitvoerige documentatie over zowel de vernietiging als de restauratie te bekijken.
Locatie: Schlosspark Babelsberg, Potsdam
Data: tot 30 november 2014
Lees meer >>

Concert: Berliner Philharmoniker
Onder leiding van Sir Simon Rattle geeft het Berliner Philharmoniker concerten om de 25e verjaardag van de val van de Muur te vieren. Met het Rundfunkchor van Berlijn en sopraan Sally Matthews wordt zowel werk van Karol Szymanowski alsook de Negende Symfonie van Beethoven uitgevoerd.
Locatie: Berliner Philharmonie, Berlijn
Data: 6 en 9 november 2014
Lees meer >>

Expositie: WEST:BERLIN
Deze tentoonstelling richt zich op het alledaagse leven in voormalig West-Berlijn, als politieke enclave binnen de DDR een Insel im roten Meer (eiland in de rode zee). Er is aandacht voor belangrijke historische gebeurtenissen en reflecties op de politiek, economie, maatschappij en cultuur in de West-Berlijnse realiteit, en voor de etalage-functie die West-Berlijn uitoefende op de Oost-Duitsers.
Locatie: Ephraim-Palais, Berlijn
Data: 14 november 2014 – 28 juni 2015
Lees meer >> 

Evenementen in Leipzig

Tentoonstelling: WIR 2 - Der Sinn der Politik ist Freiheit
“Wir sind das Volk” schalde het door de straten van Leipzig in de herfst van 1989. Oost-Duitsers trokken en masse erop uit en droegen daarmee bij aan de val van het communisme in de DDR. Het Klinger Forum verwijst met een tentoonstelling naar dat ‘Wir’: WIR 2 gaat over vereniging en verbroedering ondanks onderlinge verschillen, en een vernieuwd perspectief op de gebeurtenissen 25 jaar geleden.
Locatie: Klinger Villa, Karl-Heine-Str. 2, Leipzig
Datum: 28 september – 21 december 2014
Lees meer >>

Stadswandeling: Auf den Spuren der Friedliche Revolution
Toen in 1982 de eerste georganiseerde Friedensgebeten plaatsvonden in de Nikolaikirche, vermoedde nog niemand dat deze het fundament zouden vormen voor een revolutie tegen het DDR-regime. Leipzig organiseert stadswandelingen die langs de belangrijkste locaties van de herfst van 1989 voeren, o.a. de Nikolaikirche, Augustusplatz en de ‘Runden Ecke’, waar het Stasi-hoofdkwartier gevestigd was.
Locatie: Hauptportal Nikolaikirche, Nikolaikirchhof 3, Leipzig.
Data: 20 en 27 september, en 4, 11 en 18 oktober
Lees meer >>

Literatuurfestival: West-östlicher Diwan

De ‘Leipziger Literarische Herbst’ viert het 25-jarig jubileum van de vreedzame revolutie rond de belangrijke Wende-datum 9 oktober, toen 70.000 mensen in Leipzig de straat op gingen en de politie niet ingreep. De nadruk komt te liggen op de aanwezigheid van 1989 in de gesamtdeutsche en Europese literatuur. Op het openingsevenement op 2 oktober wordt dieper ingegaan op de parallellen tussen Leipzig in 1989 en Kiev in het heden.

Locatie: uiteenlopend, Leipzig
Datum: 2 tot 10 oktober 2014
Lees meer >>

Film: Leipzig im Herbst
In een voormalige bioscoopzaal van de DDR-geheime dienst de Stasi is de documentaire-trilogie van Andreas Voigt te zien. Het eerste deel, 'Leipzig im Herbst', werd opgenomen in oktober 1989, tijdens de Montagsdemonstrationen en nog vóór de val van de Muur. Het tweede deel, 'Letztes Jahr Titanic' draait om vijf Leipzigers in het laatste jaar van de DDR en het begin van de Duitse eenwording, en het afsluitende 'Glaube Liebe Hoffnung' volgt een radicale jeugdgroepering in 1993.
Locatie: Museum in der ‘Runden Ecke’, Dittrichring 24, Leipzig
Datum: 6 oktober 
Lees meer >>

Tentoonstelling: Fotoausstellung Herbst 1989
De Leipziger fotograaf Armin Kühne maakte tijdens het najaar van 1989 honderden foto’s van de deelnemers aan de vreedzame revolutie, toen duizenden demonstranten in Leipzig de straat op gingen. In het Neue Agusteum, het hoofdgebouw van de Universiteit van Leipzig, wordt dit werk van Kühne tentoongesteld, met nog nooit eerder vrijgegeven beelden.
Locatie: Neues Augusteum, Augustusplatz 10, Leipzig
Datum: 8 oktober – 5 november
Lees meer >>

Lichtfest
Het Lichtfest dat herinnert aan de vreedzame revolutie is in Leipzig sinds 2009 een wijdverbreid begrip. Een groot gedeelte van de binnenstad wordt verlicht en voorzien van audio- en video-installaties die de gebeurtenissen van 1989 doen herleven. Bezoekers worden uitgenodigd deel te nemen aan het aansteken van de 25.000 kaarsen, die traditiegetrouw ‘Leipzig 89’ spellen. 
Locatie: Ausgustusplatz, Leipzig 
Datum: 9 oktober
Lees meer >>

Evenementen in Dresden

Themaweek: eine Woche im Oktober
Deze themaweek (inclusief eigen radiokanaal!) in Dresden biedt onder meer lezingen, theater, discussies, concerten en performances in het teken van 25 jaar vreedzame revolutie. Zo organiseert de Duits-Britse theatergroep Gob Squad de avond ‘Revolution Now!’, waarin de vraag wordt gesteld of burgerprotest eigenlijk nog wel bestaat.
Locatie: Staatsschauspiel Dresden, Theaterstraße 2, Dresden
Data: 3 - 9 oktober
Lees meer >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Geschiedenis':

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Berlijn en Hamburg vind je ook in Suriname

Veel Duitsers wisten vanaf de 17e eeuw hun stempel te drukken op de Nederlandse kolonie Suriname. 'Ze waren graag geziene gasten.'


Lees meer

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Een mondiale blik op de Duitse geschiedenis

Wat levert het op als je de Duitse geschiedenis vanuit een mondiaal perspectief bestudeert? Daarover spraken historici in Amsterdam.


Lees meer

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Duitse keizer Wilhelm II was 'kolonialer' dan gedacht

Onderzoek naar persoonlijke spullen geeft een inkijkje in het koloniale wereldbeeld van de laatste Duitse keizer.


Lees meer

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Graphic novels: herdenken in stripvorm

Aansprekende stripromans kunnen worden ingezet om een nieuwe generatie te vertellen over de oorlog. Interview met NIOD-onderzoeker Kees Ribbens.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger