Politieke communicatie

Achtergrond - 1 december 2005

Politieke interesse is één ding, maar praten over politiek is ook belangrijk voor het nadenken over politieke kwesties en het vormen van een mening. Spreken jongeren wel eens met anderen over de nationale politiek, de Europese politiek of de politiek in het land van herkomst? Bespreken jongeren ook wel eens het nieuws?

Figuur 3.4 "Praat je wel eens met anderen over het nieuws?"                  

Uit figuur 3.4 blijkt dat 'politiek' een begrip is dat ver staat van de belevingswereld van jongeren rond de vijftien en zestien jaar. Veel jongeren in Nederland en Duitsland geven aan niet over nationale politiek (richting de helft) of Europese politiek (rond een derde) te praten, maar vrijwel iedere jongere - minimaal 90 procent - geeft aan wel eens met ouders of vrienden over het nieuws te praten.

Overigens geldt voor alle jongeren dat zij vaker praten over 'dingen die met Europa te maken hebben' dan over Nederlandse en Duitse politieke thema's. Er is dus wel degelijk enige aandacht voor Europa, met name onder Turkse jongeren uit Nederland. Wellicht heeft dit ook te maken met de mogelijke toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

80 procent van de Turkse jongeren in Duitsland geeft aan ook wel eens met ouders of vrienden te praten over de politiek in het land van herkomst. Dat is 10 procent meer dan Turkse jongeren in Nederland. In Nederland praten ook andere allochtone jongeren minder vaak over politiek in hun land van herkomst dan in Duitsland, zo'n 40 procent tegenover niet meer dan 25 procent.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger