Religie

Achtergrond - 1 december 2005

Hechten Turkse en andere allochtone jongeren meer waarde aan hun geloof dan autochtone jongeren? In dit hoofdstuk worden vergelijkingen gemaakt tussen verschillende geloofsgroepen. Op drie na gaven alle Turkse jongeren in Nederland en Duitsland aan moslim te zijn. Ook ruim de helft van de andere allochtone jongeren in Nederland en Duitsland is moslim.

Bezoek aan de kerk of moskee

Uit de enquête blijkt dat moslims vaker de moskee bezoeken dan andere jongeren de kerk. Zo'n 40 procent van de islamitische jongeren bezoekt de moskee wekelijks, zowel in Nederland als in Duitsland. Er is echter ook een groep die de moskee slechts één keer per jaar en soms ook helemaal niet bezoekt. Dat deel ligt in Nederland bij de 50 procent, in Duitsland bij de 40 procent.

60 procent van de islamitische jongeren in Nederland en Duitsland neemt ook wel eens deel aan activiteiten die door de moskee worden georganiseerd. Die groep is onder protestanten en andere gelovigen niet veel kleiner. Ook daar geldt dat zo'n 50 procent wel eens deelneemt aan een activiteit die door de kerk is georganiseerd. Alleen onder katholieken ligt dat getal een stuk lager, bij 20 procent.

Problemen

Welke invloed heeft religie op jongeren als het gaat om hun relatie tot de samenleving en de politiek? De jongeren werd de vraag gesteld aan te geven in hoeverre ze in het dagelijks leven wel eens problemen ondervinden vanwege hun geloof.

Ruim 60 procent van de islamitische jongeren in Duitsland geeft aan nooit problemen te ondervinden als moslim. In Nederland is deze groep nog iets groter. In Nederland geeft evenwel ook 7 procent van de jongeren aan regelmatig hinder te ondervinden van hun religie. Die laatste groep is in Duitsland drie keer zo klein. Jongeren die vaker naar de moskee en kerk gaan, blijken niet per se vaker problemen vanwege hun religie te ervaren.

Figuur 3.8 "Levert je geloof in het dagelijks leven wel eens problemen op?"




Invloed op politiek
Staat religie voor jongeren los van politiek? Uit figuur 3.9 is af te lezen dat religie voor veel islamitische jongeren in Nederland en Duitsland van invloed is op de manier waarop ze tegen politieke kwesties aankijken. Voor bijna 80 procent van de jongeren speelt het een rol, en voor ruim 40 procent is het zelfs van wezenlijk belang. Dat patroon staat in tegenstelling tot de christelijke jongeren. Slechts 10 procent vindt het eigen geloof erg belangrijk voor hun politieke meningsvorming en bijna 60 procent koppelt het eigen geloof niet aan de politiek.

Figuur 3.9 "Is je geloof belangrijk voor de manier waarop je tegen politieke kwesties aankijkt?

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger