Duitslandweb logo Duitslandweb

De sneltest

Columns - 9 april 2021 - Auteur: Merlijn Schoonenboom

De theaterzaal is leeg, maar de dame wijst me naar mijn plaats op een roodpluche stoel. Haar ogen lachen me toe, de rest is bedekt achter een masker en beschermingsfolie. Het lijkt een absurdistische kunstperformance, maar hier, in de grote zaal van het dorpstheater, haal ik mijn door de Duitse overheid goedgekeurde corona-sneltest - gratis, wekelijks, eindelijk. Dus: is nu alles goed?

De sneltest
© Merlijn Schoonenboom
Sneltest in het theater, april 2021.

De eerste week nadat het statelijke sneltest-plan was gelanceerd stonden de Duitse media vooral bol van de verhalen wat er allemaal misging. Bij de Aldi was de zelftest-variant steeds uitverkocht, bij de apotheek wist men eigenlijk nog niet precies wat de bedoeling was. De onvrede was groot; er werd gewezen naar Oostenrijk. Daar ging het toch allemaal wèl goed?

Twee weken na de start zijn de sneltesten er dan toch. Bij de drogist mag je er nu vier tegelijk kopen. Of je kan het láten doen, gratis, op een plek van je persoonlijke voorkeur: in speciale busjes van de Bundeswehr of liever toch in de Berlijnse erotische club KitKat. Bij een aantal dien je je zelfs vooraf digitaal aan te melden - een technische vooruitstrevendheid die een jaar geleden ondenkbaar was.

Merlijn Schoonenboom verbindt in zijn maandelijkse column persoonlijke ervaringen met bredere maatschappelijke ontwikkelingen in Duitsland.

En dus bereiken me vanuit Nederland, waar men nu net in die eerste chaotische zelftest-week is aanbeland, al verschillende stemmen die zeggen: ‘In Duitsland, daar doen ze het tenminste wèl goed.’ Maar: heeft de sneltest dan inderdaad voor Duitse tevredenheid gezorgd?

Voor Pasen zie ik bij de apotheker lange rijen wachtenden staan. De grimmige gezichten zeggen genoeg: nee, ook de sneltest heeft de snelle weg naar de verlossing niet gebracht. Door een nieuw politiek plannetje geldt plotseling de regel: wie wil shoppen moet eerst een gestempeld bewijs van een doorgevoerde sneltest meebrengen. Die van de Aldi zijn daarvoor niet geldig, en bij de sneltestlocatie van de overheid is er pas weer plek als die nieuwe jas al verkocht is.

De Duitse hang naar zelfkastijding zoekt zijn bevestiging in de vergelijking. Publicisten wijzen naar de vele Engelse inentingen als goed voorbeeld - uitgerekend Engeland, waar men vanwege de Brexit toch alleen maar ellende had verwacht. In Der Tagesspiegel verschijnt een bewonderend verhaal over India, waarvan allen gezegd hadden dat corona daar zo’n ramp zou worden. Zouden de Duitsers toch te ‘schoon’ zijn, vraagt de auteur, en daarom niet tegen een virus op kunnen?

Gelukkig is Nederland er nog, het buurland dat de laatste jaren opvallend vaak als afschrikwekkend voorbeeld mocht dienen.

In Der Spiegel meent een columnist dat het ‘typisch Duits’ is dat ze zich altijd met de beste willen vergelijken; ze zullen daarom altijd ontevreden blijven - omdat er altijd wel weer wat nieuws komt. Aan het begin van de pandemie klonk er nog alom bewondering vanuit het buitenland voor de Duitse aanpak, wat de stemming in de eerste lockdown eigenlijk best tevreden maakte. Nu zijn de Duitsers Europees gemiddelde.

Gelukkig is Nederland er nog, het buurland dat de laatste jaren opvallend vaak als afschrikwekkend voorbeeld mocht dienen. Daar zijn de cijfers bijna dubbel zo hoog, en dus werd het met opvallende media-aandacht als hoogrisico-land ingeschaald. Maar ook een eventuele Schadenfreude zal van korte duur zijn, want het vaccinatie-tempo ligt in Nederland dan weer beduidend hoger dan in Duitsland.

Corona toont genadeloos de nationale zwaktes van ieder land, schrijft een Zeit-columnist - en volgens hem is die van Duitsland de verouderde bureaucratie. Maar je zou ook kunnen zeggen: ook de haast theatrale lust tot de wanhoop is een nationaal kenmerk. Met dagelijks dreigend cijfermateriaal lijkt men vastbesloten de naderende ondergang aan te willen tonen. 

Mijn dorpstheater weet wat er nodig is in deze derde golf: een absurdistische kunstperformance, eentje over pijn, hoop en verlossing. Op mijn roodpluche stoel staat een spotlight gericht. De dame met de vriendelijke ogen legt zacht haar hand achter mijn hoofd. Dan duwt ze het staafje - zo’n lange, eentje van de eerste generatie - diep mijn neusholte binnen. Ze roert even. Ik proest het uit. Ineens besef ik dat ik lang niet meer zo heb gelachen. 
Uitslag over een kwartier.

Reacties

Nellie Stam-Boers - 25 april 2021 10:34

De gehoorzaamheid van heel heel veel mensen leidt ons des te sneller naar een allesomvattende nieuwe werelddictatuur. Kijk even naar China en we zien onze toekomst. Alles onder controle en rust bij de overheid.

Reageer
Marja Verburg Nellie Stam-Boers - 28 april 2021 17:47

Zowel in Nederland als in Duitsland worden de coronamaatrdegelen teruggedraaid als het aantal besmettingen en/of de ziekenhuisbezetting dat toelaten. Er is geen sprake van een dictatuur. Omdat er een pandemie is, gelden beperkingen. Hoe beter mensen zich aan de regels houden, des te sneller zijn de beperkingen weer voorbij. Mvg, de redactie

Erik - 15 april 2021 10:53

Dat testen in een theater doen, een plek waar normaal cultuur en menselijkheid centraal staan, is onderdeel van het plan. De corona-dictatuur is de grootste misdaad tegen de menselijkheid allertijden.

Reageer
Jim Hoovers Erik - 16 april 2021 12:46

De holocaust, Armeens genocide, Rode Khmer, Rwanda, de tweede Congolese oorlog... het is inderdaad allemaal spielerei vergeleken met deze dictatuur.

Ik heb een PCR test gedaan (vrijwillig weliswaar), moest al om 9 uur thuis zijn om te Netflixen, thuiswerken.. allemaal verschrikkelijk. En dat om het aantal mensenlevens dat het per dat kostte (hoogtepunt waren er 400) omlaag te brengen. En om te zorgen dat de zorg niet overspoeld raakt.

Het staat in geen enkele verhouding!

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

Merkel wil niet meer wachten op de deelstaten

De roep om maatregelen tegen de 'derde golf' neemt toe. Merkel maant en dreigt, maar luisteren de deelstaten nog wel?

Lees meer

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

Deelstaten wijken af van lockdown-maatregelen

De Duitse deelstaten maken hun eigen uitzonderingen op de nieuwe strenge coronaregels. Een overzicht.

Lees meer

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Radicale stemmingsomslag in corona-crisis

Ziekenhuizen raken vol en honderden mensen per dag overlijden: is Duitsland de controle kwijt?

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger