Wetenschap uitgelicht

Amsterdam German Studies Lecture | Stephan Malinowski
8 december 2022

In Duitsland bestaat een fel debat over de banden tussen de familie Hohenzollern en de nazi's, nadat de Hohenzollern restitutie eisten voor de Sovjet-onteigeningen van hun eigendommen na 1945. Hiervoor moet de familie bewijzen dat hun voorouders de nazi's niet substantieel steunden bij hun machtsovername. In de juridische procedures en discussies over deze kwestie zijn historici veelgevraagde experts en belangrijke getuigen geworden. Waaronder Stephan Malinowski, spreker tijdens deze Amsterdam German Studies Lecture.

 

Graduiertenkolleg | Adel und Konservatismus in der Weimarer Republik
12 januari 2022

Tijdens het Graduiertenkolleg van 12 januari 2023 gaan jonge onderzoekers met Thomas Mergel (Edinburgh) en Jacco Pekelder (Münster) in gesprek over conservatieve kringen ten tijde van de Weimarrepubliek. Hoe belangrijk waren deze conservatieven en hun politieke vertegenwoordigers, wat waren hun motieven, hoe organiseerden ze zich en hoe bepalend was hun rol bij de nazi-machtsovername in 1933? 

 

 

Amsterdam German Studies Lecture | Thomas Mergel
8 december 2022

Op 8 december spreekt historicus Thomas Mergel in Amsterdam over de Weimarrepubliek. Lange tijd is onderzoek naar de Weimarrepubliek impliciet uitgegaan van een vergelijking met de West-Europese liberale democratie. Recenter onderzoek benadrukt dat de Weimarrepubliek in de context van Midden- en Oost-Europese democratieën begrepen moet worden. Mergel pleit in zijn lezing voor een perspectief op de Weimarrepubliek dat ook het oosten in beschouwing neemt.

 

Graduiertenkolleg | De ondergang van de Van Imhoff in 1942
18 november 2022

Het Van Imhoff-onderzoek gaat over de scheepsramp met de Van Imhoff op 19 januari 1942, waarbij meer dan 400 Duitse burgergeïnterneerden omkwamen in de Indische Oceaan. Medio 2022 is aan het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) een nieuw onderzoek begonnen, in het bijzonder om de slachtoffers een gezicht te geven. Op vrijdag 18 november 2022 presenteerden de onderzoekers van het NIMH de achtergronden van hun project in Amsterdam en gingen ze in gesprek met onderzoekers in het Graduiertenkolleg.

 

Amsterdam German Studies Lecture | Christina von Hodenberg
20 oktober 2022

Prof. dr. Christina von Hodenberg richtte zich in deze lezing op de zelfbeschikking van oudere vrouwen in het naoorlogse West-Duitsland en Groot-Brittannië. Hoe navigeerden oudere vrouwen door de genderregimes van hun tijd? Wat waren hun strategieën om om te gaan met de beperkingen van hun zelfbeschikking, en hoe succesvol waren deze? Op 21 oktober verzorgde von Hodenberg ook een masterclass 'Generations as a historical concept' voor studenten geschiedenis.

 

 

Lezing | Putin's War and Germany's New Foreign Policy
30 september 2022

De oorlog van Poetin tegen Oekraïne heeft een 'Zeitenwende' ingeluid: het begin van een nieuw tijdperk. Vooral in Duitsland is dat het geval. In deze lezing in SPUI25 (Amsterdam) belichtte prof. Gunther Hellmann (Frankfurt am Main) dat hints op een ommezwaai eerder zichtbaar waren dan velen denken. Hij stelde verder dat de transformatie in het Duitse buitenlandbeleid verstrekkender zou zijn dan vaak verwacht. Deze bijeenkomst werd georganiseerd i.s.m. VICES (VU Centre for European Studies).

  

Debat | Fake news and disinformation campaigns in the US, Germany and Russia
20 september 2022

Met de opkomst van digitale media kwamen publieke debatten over nepnieuws en desinformatie in het vizier van analisten, wetenschappers en politici. Katy Hull, Boris Noordenbos en Hanco Jürgens (DIA) bespraken dit fenomeen en de wereldwijde invloed van nieuwe media op de traditionele nieuwsgaring en de politiek op 20 september in Spui25. Daarbij keken zij in het bijzonder naar de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland, waar nepnieuws in verschillende sociale contexten is opgekomen en de term verschillende betekenissen heeft. 

 

Graduiertenkolleg | Experiencing and Remembering Mass Violence: Social and Cultural Perspectives on the Histories of Violence and War
16 september 2022

Graduiertenkolleg_Experiencing_Remembering_Mass_ViolenceHow do individuals experience and respond to war, occupation, persecution, and violence? How do they make sense of their circumstances, and what are the social and cultural factors that shape different experiences? How are wars narrated and remembered? And how can we combine a local, microhistorical analysis of war experiences with wider societal, comparative or transnational perspectives? This Graduiertenkolleg offered PhD students in the field an opportunity to discuss work-in-progress.

 

Boekpresentatie | Dangerous Knowledge in Postwar America
20 september 2022

Tijdens deze tweede editie van de reeks The New Geopolitics of Technology presenteerden John Krige en Mario Daniels (DIA) hun boek 'Knowledge Regulation and National Security in Postwar America'. Zij schrijven over de Amerikaanse beperkingen in de export van transnationale kennis- en informatiestromen sinds 1945 en de enorme politieke relevantie in de debatten over nationale veiligheid, het buitenlandbeleid en de handelspolitiek. Met commentaar van Bastiaan van Apeldoorn. Gespreksleiding: Luiza Bialasiewicz.

 

Dissertatieprijs 2022 voor Marieke Oprel 
mei 2022

Wij feliciteren historica & oud DIA-promovenda Marieke Oprel voor het ontvangen van de Dissertatieprijs 2022 van Stichting Praemium Erasmianum. Oprel kreeg de onderscheiding voor haar proefschrift waarin zij het Nederlandse naoorlogse beleid m.b.t. 'Duitse onderdanen' onderzoekt. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden laat zij zien dat dit beleid ingrijpende gevolgen had voor Duitse Nederlanders. Het proefschrift verscheen als boek onder de titel 'Afrekenen met de vijand' (Uitgeverij Van Oorschot).

 

Boekpresentatie | De geschiedenis van het Genootschap Nederland Duitsland
11 april 2022

Op 11 april 2022 bood Ward Bruning zijn boek 'Duitse dichters en denkers in naoorlogs Nederland, de geschiedenis van het Genootschap Nederland Duitsland, 1953-2000' aan Connie Palmen aan in Den Haag. Ward heeft eerder stage gelopen op het DIA waar hij het archief van het Genootschap heeft geïnventariseerd. Na afloop van de stage besloot hij zijn Master-scriptie bij Duitslandstudies aan de UvA te schrijven over de geschiedenis van het Genootschap. Het boekje is verkrijgbaar bij het Genootschap Nederland Duitsland


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger