Wetenschap uitgelicht

Lezing | Putin's War and Germany's New Foreign Policy
30 september 2022

De oorlog van Poetin tegen Oekraïne heeft een 'Zeitenwende' ingeluid: het begin van een nieuw tijdperk. Vooral in Duitsland is dat het geval. In deze lezing in SPUI25 (Amsterdam) zal prof. Gunther Hellmann (Frankfurt am Main) belichten dat hints op een ommezwaai eerder zichtbaar waren dan velen denken. Hij stelt verder dat de transformatie in het Duitse buitenlandbeleid verstrekkender zal zijn dan vaak verwacht. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd i.s.m. VICES (VU Centre for European Studies).

  

Debat | Fake news and disinformation campaigns in the US, Germany and Russia
20 september 2022

Met de opkomst van digitale media kwamen publieke debatten over nepnieuws en desinformatie in het vizier van analisten, wetenschappers en politici. Katy Hull, Boris Noordenbos en Hanco Jürgens (DIA) bespreken dit fenomeen en de wereldwijde invloed van nieuwe media op de traditionele nieuwsgaring en de politiek op 20 september in Spui25. Daarbij kijken zij in het bijzonder naar de Verenigde Staten, Duitsland en Rusland, waar nepnieuws in verschillende sociale contexten is opgekomen en de term verschillende betekenissen heeft. 

 

Graduiertenkolleg | Experiencing and Remembering Mass Violence: Social and Cultural Perspectives on the Histories of Violence and War
16 september 2022

Graduiertenkolleg_Experiencing_Remembering_Mass_ViolenceHow do individuals experience and respond to war, occupation, persecution, and violence? How do they make sense of their circumstances, and what are the social and cultural factors that shape different experiences? How are wars narrated and remembered? And how can we combine a local, microhistorical analysis of war experiences with wider societal, comparative or transnational perspectives? This Graduiertenkolleg offers PhD students in the field an opportunity to discuss work-in-progress.

 

Boekpresentatie | Dangerous Knowledge in Postwar America
20 september 2022

Tijdens deze tweede editie van de reeks The New Geopolitics of Technology presenteren John Krige en Mario Daniels (DIA) hun boek 'Knowledge Regulation and National Security in Postwar America'. Zij schrijven over de Amerikaanse beperkingen in de export van transnationale kennis- en informatiestromen sinds 1945 en de enorme politieke relevantie in de debatten over nationale veiligheid, het buitenlandbeleid en de handelspolitiek. Met commentaar van Bastiaan van Apeldoorn. Gespreksleiding: Luiza Bialasiewicz.

 

Dissertatieprijs 2022 voor Marieke Oprel 
mei 2022

Wij feliciteren historica & oud DIA-promovenda Marieke Oprel voor het ontvangen van de Dissertatieprijs 2022 van Stichting Praemium Erasmianum. Oprel kreeg de onderscheiding voor haar proefschrift waarin zij het Nederlandse naoorlogse beleid m.b.t. 'Duitse onderdanen' onderzoekt. Aan de hand van gesprekken met nabestaanden laat zij zien dat dit beleid ingrijpende gevolgen had voor Duitse Nederlanders. Het proefschrift verscheen als boek onder de titel 'Afrekenen met de vijand' (Uitgeverij Van Oorschot).

 

Boekpresentatie | De geschiedenis van het Genootschap Nederland Duitsland
11 april 2022

Op 11 april 2022 bood Ward Bruning zijn boek 'Duitse dichters en denkers in naoorlogs Nederland, de geschiedenis van het Genootschap Nederland Duitsland, 1953-2000' aan Connie Palmen aan in Den Haag. Ward heeft eerder stage gelopen op het DIA waar hij het archief van het Genootschap heeft geïnventariseerd. Na afloop van de stage besloot hij zijn Master-scriptie bij Duitslandstudies aan de UvA te schrijven over de geschiedenis van het Genootschap. Het boekje is verkrijgbaar bij het Genootschap Nederland Duitsland


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger